Valpreventie

Weleens gevallen of bang om te vallen? Staat u niet meer zo zeker op uw benen? U bent niet de enige. Ongeveer 1 op de 3 thuiswonende ouderen valt ten minste 1x per jaar met vaak grote gevolgen. Ongeveer 6% houdt hier een breuk aan over.

Na een val gaat het functioneren van ouderen soms achteruit, waardoor ze bepaalde activiteiten vermijden. Hun conditie verslechtert, ze worden afhankelijker van hun omgeving en verliezen daarmee een stuk zelfstandigheid. Daarnaast ontstaat er vaak een angst om te bewegen. Ook hierdoor worden activiteiten vermeden en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Oorzaken

Valpartijen bij 65-plussers gebeuren vaak in en rondom huis. Een veel voorkomende oorzaak is het verliezen van het evenwicht, bijvoorbeeld in combinatie met een slechte verlichting, een losliggend kleedje of ongeschikt schoeisel. Duizeligheid, een voetklacht, slechtziendheid of het gebruik van medicijnen zijn overige veelvoorkomende veroorzakers.

In Balans

Wilt u als oudere ook graag de dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen, huishoudelijke taken en wandelingen zelfstandig blijven doen? Dan is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam. Dat u erop kan rekenen stevig op uw benen te staan. Wie goed in balans is, is zekerder van zichzelf.

Fysio Attent biedt het beweegprogramma ‘In Balans’ aan. Dit programma duurt 10 weken en bestaat uit twee wekelijkse bijeenkomsten (op dins- en vrijdagochtend) van telkens één uur. U traint uw conditie, spierkracht en balans en daarnaast wordt er aandacht besteed aan de overige factoren. Bij de eerste bijeenkomst ontvangt u een cursusboek en in week 2 en 9 vinden er een paar testen plaats, zodat u zelf uw vooruitgang kunt meten.

Deelnemen

De kosten van de cursus bedragen € 250,-. Via enkele zorgverzekeraars kunt u hiervoor een bijdrage ontvangen. De hoogte is afhankelijk van uw verzekeringspakket. 
De eerst volgende cyclus van de cursus start op donderdag 7 oktober 2021.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u met ons contact op nemen.

FA website A slices 04