Veel computer gebruik lijdt bij kinderen tot overbelasting van de armen, nek of schouders (KANS)

Wat is KANS?

KANS, vroeger ook wel RSI (Repetitive Strain Injury) genoemd, is de verzamelnaam voor klachten aan armen, nek of schouders door overbelasting. Deze aandoening ontstaat door repeterende (herhalende), kleine bewegingen die de spieren irriteren en een verkeerde of verkrampte werkhouding. Dit kan ontstekingen van de spieren geven of zenuwen beknellen.

KANS komt hoofdzakelijk voor bij volwassenen, toch is het belangrijk om ook alert te zijn op KANS bij kinderen. Hoewel kinderen een soepeler lichaam hebben en sneller herstellen dan volwassenen, kunnen ook zij dit soort klachten ervaren.

De klachten die KANS met zich mee brengt, beginnen over het algemeen in kleine lichaamsgebieden, zoals de pols, vingers en elleboog, maar worden vervolgens vaak steeds erger. De symptomen beginnen met pijn die meestal snel wegtrekt. Later kan deze pijn echter veel dagelijkse handelingen onmogelijk maken.

Wat is de oorzaak van KANS bij kinderen?

Kinderen doen tegenwoordig veel dingen die KANS kunnen uitlokken. Zo kunnen zij uren doorbrengen achter het internet of de spelcomputer, maken ze via de computer ook werkstukken voor school en zijn ze vaak de hele dag door bezig met allerlei soorten socialmedia en spelletjes op de smartphone of tablet.

Wat is de oorzaak van KANS  bij kinderen

Wat kun je doen om KANS / RSI te voorkomen?

  • Laat uw kind niet te lang computeren. Experts op dit gebied adviseren maximaal vijftig minuten per dag. Dit is inclusief de tijd dat uw kind op school de computer gebruikt.
  • Let op de houding van uw kind. Kijk ook of zijn of haar schouders wel ontspannen zijn bij het gebruik van de computer, tablet of smartphone.
  • Koop een muis die speciaal is ontworpen voor kinderhanden.
  • Zorg dat de computer en het bureau niet alleen voor ú op de ideale hoogte staan. De hoogte moet eenvoudig aan te passen zijn aan de lengte van uw kind.
  • Zorg dat uw kind veel buiten speelt of sport.

Heeft u klachten in de arm, nek of schouder?

Neem dan contact met ons op.
Wij geven o.a. adviezen over een goede (werk)houding en helpen u of uw kind met oefeningen om de klachten te reduceren en te voorkomen.


Bron: ANP

FA website A slices 04