Blijf in beweging tijdens de lockdown!

We horen en zien het overal in deze lockdown-periode… “blijf in beweging en blijf gezond”. Maar wat is nou precies beweging en wat heeft dit voor invloed op onze gezondheid? In deze blog geven wij hier antwoord op. Ook geven wij je praktische handvatten om in deze tijd voldoende te (blijven) bewegen.

Bewegen draagt bij aan het sterker worden van de spieren en het verbeteren van de conditie. Met bewegen komt in ons lichaam ook de stofwisseling op een hoger peil. Ons stofwisselingssysteem haalt o.a. de voedingsstoffen uit onze voeding en zorgt ervoor dat we deze kunnen gebruiken in ons lichaam. Hierdoor kunnen onze organen functioneren en een reserve opbouwen voor de rest van de dag.

Voldoende beweging vermindert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Het risico op botbreuken wordt verkleind en de toename van bloedtoevoer naar de hersenen zorgt voor een alerter brein en vergroting van de hersenontwikkeling. Hierdoor kent beweging niet alleen korte termijn effecten, maar draagt op langer termijn ook bij aan ons denkvermogen.

Moet ik om te bewegen naar de sportschool of 5 KM hardlopen??

Het antwoord hierop is NEE! Het belangrijkste is dat je een beweegvorm kiest die bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Iedereen heeft zijn eigen beweegidentitieit. Deze identiteit word gevormd door een mix van karakter, eigenschappen en voorkeuren.

De Gezondheidsraad heeft in 2017 een beweegrichtlijn opgesteld. In deze richtlijn is er een onderscheid gemaakt tussen ouderen, volwassenen en kinderen.

Als we kijken naar bewegen dan geeft de richtlijn het volgende aan:

  • Kinderen 4 t/m 17 jaar: 1 uur per dag matig intensief bewegen.
  • Volwassenen & ouderen: 2,5 uur per week matig intensief bewegen (verspreid het bewegen over meerdere dagen).

Wat is matig intensief bewegen?

Het eerste waar je matig intensief bewegen aan kunt herkennen is de versnelling van de ademhaling tijdens de inspanning. Ook stijgt hierbij de hartslag maar raak je niet buitenadem. Goede voorbeelden hiervan zijn stevig doorwandelen, fietsen, tuinieren maar ook een grote intensieve schoonmaak. De grens van verhoging van ademhaling/hartslag ligt bij iedereen ergens anders. Bepaal hierbij goed voor jezelf op welk tempo of bij welke inspanning je deze kenmerken van matig intensief bewegen hebt.

Naast bewegen staan ook spier- en botversterkende activiteiten in de beweegrichtlijn.

  • Kinderen 4 t/m 17 jaar: 3x per week
  • Volwassenen & ouderen: minimaal 2x per week

Bij spier- en botversterkende activiteiten kun je denken aan activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Dit zijn activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de skeletspieren te verbeteren. Voor kinderen gaat het hierbij om buitenspelen, gymmen en het beoefenen van een sport. Voor ouderen en volwassenen zijn dit bijv. balansoefeningen (yoga, pilates of bewegingen waarbij balans centraal staat), duuractiviteiten zoals een lange fietstocht/wandeling en/of beoefenen van een sport of beweeggroep.

Deze beweegnorm zoals hierboven beschreven is een minimum. Voor bewegen geldt: hoe meer, hoe beter!

Hoe zorg ik er voor dat ik aan de beweegnorm voldoe?

Tijdens deze lockdown-periode zijn helaas de sportscholen gesloten en valt die optie om spier- en botversterkende oefeningen te doen weg.
Als alternatief kun je binnenshuis op zoek naar verschillende mogelijkheden zoals bijv. traploop oefeningen, oefeningen met een stoel en/of waterflesjes. Graag helpen wij jullie hierbij een handje mee. Iedere week verzorgen wij, voor alle doelgroepen, filmpjes op ons YouTube-kanaal. Deze filmpjes bevatten een begeleide training die je op een zelf te bepalen moment kunt uitvoeren. Daarnaast is iedere werkdag om 09:15 op NPO 1 en om 10:15 op NPO 2 een aflevering van Nederland in Beweging.

Voor het matig intensief bewegen is het van belang dat je een activiteit kiest die bij jou past. Probeer dit in te plannen in je dagelijkse routine. Een vast moment op de dag kan je hierbij helpen. Samen met iemand bewegen zorgt ook voor een extra stimulans om het vol te houden. Ga je liever alleen dan is dit natuurlijk ook helemaal prima!

Wij hopen dat deze informatie een bijdrage levert aan het volhouden van voldoende beweging tijdens deze lockdown.

Blijf gezond en wij zien je in 2021 graag terug in onze pilateslessen of medisch fitness trainingen!

Beweegrichtlijnen versie 2020

 

FA website A slices 04